Про дисертаційне дослідження Хшановської О. З.

Тема дисертаційного дослідження:

Мікро та нанодефекти у багатофазних термоелектричних матеріалах на основі сполук А4В6

аспірантки II року навчання

спеціальність  – 104 – Фізика та астрономія

Хшановської Ольги Зіновіївни

Актуальність теми дослідження

Напівпровідникові матеріали на основі сполук А4В6 широко використовуються для створення на їх основі термоелементів, що працюють в області температур 200-500 oС. Переваги термоелектричних перетворювачів над іншими альтернативними джерелами енергії в першу чергу зумовлені надійністю їх роботи та значним терміном експлуатації. Ці фактори зумовлюють особливу перспективність використання термогенераторів у космічній та військовій сферах.

Підвищення ефективності роботи термоелементів дозволить покращити ефективність роботи систем та пристроїв в комплексі з якими вони працюють. Крім того, варто мати на увазі, що термоелектричні перетворювачі можуть використовувати для роботи теплові джерела енергії, які не можуть бути перетвореними в електричну з використанням інших типів генераторів. Це, зокрема, стосується геотермальної енергії, ІЧ частини спектру сонячного випромінювання, теплової енергії, що випромінюється з поверхні приладів та устаткування на великих підприємствах. У таких випадках, навіть незначний приріст коефіцієнту корисної дії забезпечує можливість отримання енергії для суспільних потреб.

Контроль дефектної підсистеми напівпровідникових матеріалів є однією з найбільш складних і водночас найбільш актуальних задач матеріалознавства, оскільки саме дефекти визначають більшість властивостей напівпровідників, в тому числі і термоелектричних матеріалів. Причому, цей вплив спостерігається як на електричні властивості (концентрація носіїв, їх рухливість та ін..), так і механічні (пластичність, та ін..). І якщо у випадку точкових дефектів способи і методи контролю їх концентрації і типу є в значній мірі визначеними, то контроль, зокрема, нанорозмірних утворень є малодослідженою задачею.

Встановлення закономірностей формування нано та мікровключень додаткових фаз у термоелектричних матеріалах на основі сполук А4В6 для забезпечення можливості отримання багатофазних матеріалів з наперед заданими структурними та термоелектричними властивостями – основна мета дисертаційної роботи.  Розробка моделей дефектоутворення забезпечить можливість встановлення оптимальних режимів синтезу гетерофазних матеріалів з можливістю їх подальшого практичного застосування.