Створено перший працездатний прототип перезаряджуваної “протонної батареї”

Дослідники з університету RMIT, Мельбурн, Австралія, розробили і виготовили перший працездатний зразок перезаряджуваної “протонної батареї”, яка в перспективі зможе виступити в якості джерела енергії для електричних автомобілів, домашніх господарств та електронних пристроїв різного класу. У нового пристрою, за умови його подальшого доопрацювання, може виявитися більш високий показник щільності зберігання енергії, ніж у традиційних літій-іонних акумуляторів, а деякі інші характеристики протонної батареї зроблять її ідеальним варіантом для створення пристроїв проміжного зберігання енергії, покликаних знизити пікове навантаження на енергетичні мережі.
У прототипі протонної батареї використовується електрод з вуглецевого матеріалу, який виступає в якості свого роду сховища водню. Електрод являє собою пористу структуру з активованого вуглецю, отриману шляхом відповідної термічної і хімічної обробки заготовки з фенольної смоли.

В даний час цей електрод може поглинути і зберігати водень в кількості, що дорівнює 1 відсотку від ваги самого електрода.
Зберігається водень на поверхні самовідновлюваного паливного елемента, який може виступати в якості каталізатора, що розщеплює воду на кисень і водень. Коли здійснюється процес зарядки цієї батареї, протони, що отримуються в результаті розщеплення молекул води, насичують простір вуглецевого електрода і зберігаються там до тих пір, поки не почнеться процес відбору енергії батареї.
При початку відбору енергії відбувається зворотний процес, потрапляючи на поверхню паливного елемента, протони реагують з киснем з атмосфери, утворюючи молекули води. У даному процесі атоми вуглецю не беруть ніякої участі і батарея в процесі роботи не викидає в навколишнє середовище нічого шкідливого.
Створений дослідний зразок протонної батареї має площу 5.5 квадратних сантиметрів, а її електрична ємність поки відповідає ємності літій-іонної акумуляторної батареї такої ж площі середньої товщини. При цьому, максимальна напруга, що виробляється протонною батареєю, становить 1.2 Вольт.

Подальша оптимізація структури нової батареї, на думку її розробників, дозволить збільшити її ємність, а з точки зору ефективності перетворень і зберігання енергії протонна батарея і так вже перевершує всі інші системи накопичення і зберігання енергії, в яких використовується водень.