Українські університети крокують разом з часом!

28 вересня, відбулося урочисте відкриття дахової сонячної електростанції та представлення її диспетчерського пункту на базі Хмельницького Національного університету. Зараз в експлуатацію введено три електростанції по одній на трьох різних корпусах, на які витратили 4,5 мільйона гривень. У планах збудувати ще п’ять, на це вже виділено 9,5 мільйонів гривень. Таким чином університет зможе і себе забезпечити електроенергією, і в майбутньому продавати її надлишок за “зеленим тарифом”.

У диспетчерському пункті сонячної електричної станції стоїть система зв’язку, яка дозволяє в автоматичному режимі спостерігати і моніторити, як електростанція працює і як здійснюється споживання  електроенергії в університеті.

Як зазначив завідувач кафедри телекомунікацій і компютерно-інтегрованих технологій ХНУ, доктор технічних наук Валерій Мартинюк, зараз станція працює в межах 150 кіловат. Коли ж розшириться її потужність до 500 кіловат, навчальний заклад зможе себе сам повністю забезпечити електроенергією.

«Взимку університет витрачає максимально 750 кіловат. Звичайно влітку енергії споживається значно менше, а сонце гріє сильніше. Це означає, що в літній період зайву електроенергію ми можемо по «зеленому тарифу» продати державі, – розповів завідувач кафедри. – Потім ці кошти можна закумулювати і використати в зимовий період.  Крім цього, ми займаємося розробкою систем накопичення енергії, генерації електроенергії, а також тестування якості сонячних панелей. А це якраз вирішення тих проблем, про які йде мова».

Джерело: СТЕМ-СОЛАР. Сонячні електростанції