Наш проєкт “MAMM: Modern Analyses for Molecular Medicine” сьогодні презентовано на Kick-Off Meeting

Днями в онлайн форматі відбулася стартова зустріч у межах проєкту зі створення німецько-українських центрів передових досліджень за участю понад 100 українських та німецьких вчених та державних службовців. Захід організовано Федеральним міністерством освіти та наукових досліджень Німеччини та Міністерством освіти і науки України.

Під час віртуальної зустрічі було презентовано 12 проєктів створення міжнародних центрів передових досліджень, які будуть проходити стадію інкубації протягом найближчого року.

Серед них і спільний  проєкт Університетської клініки Мюнстеру, Університету Марбургу та Прикарпатського національного університету – “MAMM: Modern Analyses for Molecular Medicine”. Презентував проєкт Dr. Michael Grau (University Hospital Münster). Українську сторону цього проєкту представляють науковці ПНУ Руслан Запухляк та Любомир Никируй. Відповідно до проєкту планується створення на базі Прикарпатського університету Центру молекулярної медицини, де працюватимуть спільно науковці-фізики і медики. Зазначимо, що з 2019 року у Прикарпатському університеті розпочато навчання фахівців за освітньою програмою «Прикладна фізика та наноматеріали (Медична фізика)».

Як йшлося у ході онлайн зустрічі у 2023 році з 12-ти буде відібрано до 4 проєктів, які отримають фінансову підтримку Німеччини на подальшу розбудову загальним обсягом близько 10 млн євро. Про це повідомляється на сайті МОН України.

Центри стануть унікальними дослідницькими інфраструктурами в Україні, розвиток яких очолять передові вчені з Німеччини. Декілька років учені працюватимуть над розвитком наукових шкіл на базі цих центрів та будуть проводити дослідження разом з українськими колегами, формувати ідеї майбутніх міжнародних наукових проєктів, які будуть реалізовані в Україні.

Під час заходу було детально обговорено перспективи центрів у нових конкурсах програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та програми «ERASMUS+».