Новий досвід та актуальні наукові дослідження наших молодих вчених!

Аспірантка кафедри фізики і хімії твердого тіла Ольга Хшановська та старший науковий співробітник кафедри Богдана Найдич (PhD) відвідали літню школу Focused Ion Technology for Nanomaterials, що проводилась в місті Брно (Чеська Республіка) з 20 по 24 червня 2022 року. Захід був організований на базі Інституту наукових інструментів (ISI) Чеської академії наук та Технологічного університету Брно (Central European Institute of Technology – CEITEC BUT).
Програма літньої школи включала:
– прослуховування лекцій щодо конструкції сучасних електронних мікроскопів, механізмів взаємодії фокусованого іонного випромінювання з матеріалами та спеціалізованого програмного забезпечення для моделювання та аналізу результатів;
– демонстрації обладнання, з яким працюють науковці;
– екскурсії на провідні підприємства з виготовлення вимірювального обладнання – Tescan і ThermoFisher.
Учасники ознайомились із технологією виготовлення джерел йонів, конструкції вакуумної системи, принципових електричних схем, технологією підготовки зразків для вимірювань, фізичними основами використовуваних методів і способами аналізу результатів. Після засвоєння теоретичних знань слухачі мали можливість набути практичних навичок роботи із обладнанням інституту. Додатково проводились лекційні та практичні заняття з основ модельних досліджень з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.
Подія об’єднала дослідників з усієї Європи, дозволила перейняти досвід від провідних спеціалістів, встановити нові наукові контакти та ознайомитись з новинками науки і техніки в галузі дослідження матеріалів.